сховати меню

ЮРИДИЧЕСКАЯ КОНСУЛЬТАЦИЯ

С.А. Кубанський, завідувач відділу з правових питань Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я
Скільки календарних днів відпустки надається медичним працівникам допоміжних шкіл-інтернатів?
    В. Калашнік, м. Хмельницький

Законом України «Про відпустки» визначено загальну тривалість відпустки для всіх працівників – 24 календарні дні. Враховуючи специфіку роботи в кожній галузі господарства, законодавством передбачено додаткові відпустки або збільшену норму тривалості основної відпустки.
У галузі охорони здоров’я для працівників окремих посад різних лікувально-профілактичних напрямків передбачено щорічні додаткові  відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 р. № 1290 «Про затвердження Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників у яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці».
Для загальних професій медичних працівників закладів та установ охорони здоров’я, соціального захисту населення та освіти (до яких відносяться школи-інтернати): лікарі та молодші спеціалісти з медичною освітою мають право на додаткову оплачувану відпустку тривалістю до 7 календарних днів. Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки встановлюється колективним договором на підприємстві залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці і базується на результатах  гігієнічної оцінки умов праці за показниками та критеріями,  що  затверджені Наказом  Мінпраці та МОЗ України від 31.12.1997  р. № 383/55  «Про затвердження Показників та критеріїв умов праці, за якими  надаватимуться щорічні додаткові відпустки працівникам, зайнятим на роботах, пов'язаних із негативним впливом на здоров'я шкідливих виробничих факторів».
 Для медичних працівників шкіл-інтернатів спеціальних типів тривалість такої додаткової відпустки диференціюється.

Я учасник та ветеран Великої Вітчизняної війни, ветеран праці, працюю лікарем у державній поліклініці. Чи мають право на роботі вираховувати з мене податок із доходів?
    О. Шевчук, м. Мерефа

Сьогодні в питанні оподаткування доходів учасників бойових дій та ветеранів ВВВ існує колізія. Так, п. 6.1.3. б) ст. 6 Закону України «Про податок із доходів фізичних осіб» таким ветеранам надано податкову соціальну пільгу – платник податку має право на зменшення суми  загального  місячного  оподатковуваного доходу, отримуваного із джерел на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати, на суму   податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 200% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць).
У той же час п. 18 ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» забезпечує повне звільнення таких працівників від сплати прибуткового податку з усіх одержуваних ними доходів. Та в преамбулі цього закону зазначено, що він визначає правовий статус ветеранів війни, забезпечує створення належних умов для їхнього життєзабезпечення, сприяє формуванню в суспільстві шанобливого ставлення до них. Тобто цей закон не є законом про оподаткування і не може встановлювати пільги щодо оподаткування.
Дана норма підтверджена Комітетом Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності (лист від 18.09.2006 р. № 06-10/12-425 щодо податкових пільг учасникам бойових дій) та Мінфіном України (лист від 06.12.2006 р. № 31-20030-4-18/26102 про впорядкування проблемних питань щодо пільгового оподаткування ветеранів Другої світової війни).
Тож утримують податок з вашої заробітної плати правомірно, а для отримання податкової соціальної пільги й зменшення розміру податку вам необхідно звернутися до роботодавця із заявою.

Свої листи із запитаннями надсилайте
 на адресу редакції або на електронну скриньку: mazz@health-ua.com

Наш журнал
у соцмережах:

Випуски за 2009 Рік

Зміст випуску 9 (26), 2009

  1. Ю.А. Дубоссарская

  2. Ю.А. Дубоссарская

  3. Ю.А. Дубоссарская

  4. Ю.А. Дубоссарская

  5. Ю.А. Дубоссарская

  6. Ю.А. Дубоссарская

  7. Ю.А. Дубоссарская

  8. Ю.А. Дубоссарская

  9. Ю.А. Дубоссарская

  10. Ю.А. Дубоссарская

  11. Ю.А. Дубоссарская

  12. Ю.А. Дубоссарская

Зміст випуску 1-2 (19), 2009

  1. О.М. Барна

  2. О.М. Барна

  3. О.М. Барна

  4. О.М. Барна

  5. О.М. Барна

  6. О.М. Барна

  7. О.М. Барна

  8. О.М. Барна

  9. О.М. Барна

  10. О.М. Барна

  11. О.М. Барна

  12. О.М. Барна

  13. О.М. Барна

  14. О.М. Барна

  15. О.М. Барна

  16. О.М. Барна