сховати меню

Венітан Форте при варикозній хворобі у вагітних

І.Б. Венцківська, д.м.н., професор кафедри акушерства та гінекології № 1, Л.А. Жабіцька; Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця, К.О. Венцківський, пологовий будинок № 7 м. Києва

Згідно з даними сучасної літератури, варикозна хвороба у різних її проявах зустрічається серед 25-41% вагітних. Як правило, у більшості з них це захворювання виникає саме під час вагітності. При цьому у жінок переважно уражаються вени нижніх кінцівок, тобто виникає варикозна хвороба вен нижніх кінцівок (ВХВНК) [2, 6, 9].
Варикозна хвороба розвивається внаслідок патологічних змін венозної стінки, недостатності клапанного апарату та порушення гемодинаміки вен. Розвиток варикозних змін вен також пов’язують зі спадковими порушеннями еластичності венозної стінки на фоні венозної гіпертензії [2]. Висока частота виникнення ВХВНК у вагітних та породіль обумовлена впливом багатьох факторів, а саме: збільшенням маси циркулюючої крові та хвилинного об’єму серця, підвищенням венозного тиску, гормональних змін. Певну роль відіграють трансформації структури венозної стінки, при яких зростає її проникність та знижується тонус м’язового шару судин, а також зміни у системі згортання крові, що характеризуються прогресуючою гіперкоагуляцією та зниженням фібринолітичної активності крові. Крім того, одним із головних чинників розвитку ВХВНК на даний час є венозний стаз, що розвивається внаслідок підвищення внутрішньочеревного тиску та посилення кровообігу органів малого тазу [2, 5].
ВХВНК характеризується прогресуючим перебігом і може ускладнюватись тромбофлебітом поверхневих та глибоких вен. До того ж це захворювання часто ускладнює перебіг вагітності, пологів і післяпологового періоду. Так, за даними різних авторів, у пацієнток із ВХВНК достатньо високою є частота гестозів, фетоплацентарної недостатності, дистресу плода, передчасного відшарування нормально розташованої плаценти, кровотеч у ІІІ триместрі вагітності та в ранньому післяпологовому періоді, післяпологового ендометриту, а також підвищується ризик розвитку тромбоемболій [7, 10, 11].
Усе вищезазначене обумовлює необхідність подальшого вивчення проблеми ВХВНК та розробки і впровадження в акушерсько-гінекологічну практику нових високоефективних засобів профілактики та лікування даної патології у вагітних і породіль.
Лікування пацієнток із ВХВНК повинно бути комплексним і передбачати використання консервативних, фізіотерапевтичних та оперативних методів. Терапевтичні заходи при цьому у першу чергу спрямовані на підвищення тонусу стінки венозних судин, покращання лімфатичного дренажу, корекцію порушень реологічних властивостей крові, пригнічення адгезії та активацію лейкоцитів з блокадою медіаторів запалення [1, 3].
Варто зазначити, що при ВХВНК, незалежно від ступеня ураження та етапу лікування, проводять терапію з використанням препаратів місцевої дії [1].
При виборі засобу місцевої терапії ВХВНК у вагітних та породіль перевагу слід надавати сучасним ефективним та безпечним лікарським засобам. До таких засобів ангіопротекторної дії для місцевого застосування відносять препарати, що містять у своєму складі екстракт насіння кінського каштана. Основна діюча речовина екстракту – есцин, що має значний протизапальний, антиексудативний вплив; чинить капіляро- та венопротекторну, антиоксидантну дію; знижує активність лізосомальних ферментів, яка підвищується при хронічній венозній недостатності [1, 4].
З урахуванням основних патогенетичних аспектів розвитку ВХВНК, необхідним є включення до складу лікарського засобу гепарину, якому, як відомо, властиві антикоагулянтний, фібринолітичний, антиексудативний ефекти та помірна протизапальна дія.
Важливе значення для препарату місцевого застосування має його основа, яка забезпечує швидку резорбцію діючої речовини, а також глибоке проникнення її у тканини. Це може бути реалізовано при використанні гідрофільного гелю. Крім того, основа повинна мати репаративний та протекторний вплив на шкірні покриви, що є необхідним при трофічних розладах, які часто мають місце при ВХВНК [1].
Одним із засобів, що відповідає вищезазначеним вимогам, є гель Венітан Форте. До складу 1 г цього препарату входять 10 мг β-есцину та 100 МО гепарину натрію. Удосконалена гелева основа включає такі компоненти, як декспантенол (аналог вітаміну В5), що чинить пом’якшувальну дію, прискорює епітелізацію тканин, та алантоїн, який має протизапальний ефект і підвищує адсорбцію гепарину через шкіру [1].
Даний препарат не має обмежень при застосуванні під час вагітності та грудного вигодовування.
Метою нашого дослідження було вивчення ефективності та безпечності застосування препарату Венітан Форте у комплексному лікуванні ВХВНК у жінок під час вагітності та у післяпологовому періоді.

Матеріали та методи дослідження
У рамках дослідження нами було обстежено 60 вагітних, розподілених на клінічні групи. До першої групи увійшли 30 пацієнток із ВХВНК у стадії компенсації, яким до стандартної схеми лікування цієї патології було включено засіб для місцевого застосування – препарат Венітан Форте. Другу (контрольну) групу становили 30 вагітних без будь-яких проявів ВХВНК.
Гель Венітан Форте наносили тонким шаром на уражені ділянки та навколо них три-чотири рази на добу, до нормалізації клінічних і лабораторних показників (не менше 2 тиж).
Результати лікування оцінювали за клінічними та лабораторними показниками. Зокрема, всім учасницям, окрім стандартного клініко-лабораторного обстеження, проводили огляд та пальпацію варикозно розширених глибоких і магістральних підшкірних вен нижніх кінцівок із подальшою оцінкою стану венозної системи нижніх кінцівок за шкалою Clinical signs, Etiologic classification, Anatomic distribution, Pathophysiologic Dysfunction (1984), а також ультразвукове дослідження венозної системи нижніх кінцівок, органів малого тазу та плода, доплерометрію матково-плацентарного і фетоплацентарного кровообігу, а на строках вагітності понад 30 тиж – кардіотокографію плода. Дослідження гемостазу включало визначення кількості тромбоцитів, гематокриту, часу згортання крові за Лі-Уайтом, протромбінового індексу, тромбінового часу, активованого часткового тромбопластинового часу, активованого часу рекальцифікації, фібриногену, етанолового тесту, β-нафтолового тесту, фібринолітичної активності крові, толерантності плазми до гепарину, антитромбіну ІІІ.
Контрольне обстеження проводили на 7-й, 14-й та 21-й день від початку лікування.

Результати дослідження та їх обговорення
Як свідчать результати дослідження, лікування ВХВНК у жінок під час вагітності та у післяпологовому періоді шляхом включення до стандартної схеми терапії засобу для місцевого застосування – гелю Венітан Форте – сприяє значному зменшенню клінічної симптоматики даної патології. Нами відмічено, що у 26 (86%) пролікованих жінок значно покращалося загальне самопочуття, зменшилися біль, набряки, відчуття важкості у нижніх кінцівках, суттєво звузились у діаметрі варикозно розширені вени та вузли. При цьому, за результатами лабораторних досліджень по визначенню показників системи гемостазу та ультразвукового дослідження венозної системи нижніх кінцівок, у жодному випадку не виявлено ознак прогресування варикозної хвороби.
Дослідження показали, що гель Венітан Форте добре переноситься хворими, зручний у використанні. При застосуванні даного препарату не було виявлено жодних побічних ефектів.
На підставі власних досліджень та даних літератури можна зробити висновок, що гель Венітан Форте є ефективним і безпечним засобом для місцевого застосування при профілактиці та лікуванні ВХВНК у вагітних і породіль.
Унаслідок синергічної дії всіх чотирьох складових застосування гелю Венітан Форте у комплексній терапії ВХВНК у вагітних та породіль має декілька важливих переваг. Так, за рахунок венотонізуючої дії гель Венітан Форте відновлює нормальну циркуляцію крові у венозних судинах та запобігає подальшому прогресуванню варикозної хвороби. Антиагрегантний та антикоагулянтний ефекти препарату обумовлюють його ефективність у профілактиці тромбозів. Протизапальна, протинабрякова, капіляропротекторна властивості, здатність зменшувати проникність судин сприяють швидкій нормалізації клінічної симптоматики.
Завдяки впливу на різні ланки патогенезу варикозної хвороби препарат має широкий спектр показань: поверхневі тромбози, тромбофлебіти, флебіти після внутрішньовенних ін’єкцій, післятромбозний синдром, варикозне розширення вен нижніх кінцівок, трофічні виразки гомілки. Важливим є те, що очікуваний клінічний ефект гелю розвивається достатньо швидко і зберігається протягом тривалого часу. До того ж препарат не має подразнюючої дії на шкіру та слизові оболонки. Слід підкреслити, що гель Венітан Форте не має обмежень для застосування під час вагітності та лактації.

Список літератури знаходиться в редакції

Наш журнал
у соцмережах:

Випуски за 2008 Рік

Зміст випуску 5-2 (14), 2008

  1. Є.Є. Шунько, Ю.Ю. Краснова, Л.В. Омельченко

  2. В.А. Бенюк

  3. Т.Р. Никонюк

  4. Е.А. Дындарь

  5. Є.Є. Шунько, Ю.Ю. Краснова, Л.В. Омельченко

  6. Є.Є. Шунько, Ю.Ю. Краснова, Л.В. Омельченко

  7. Є.Є. Шунько, Ю.Ю. Краснова, Л.В. Омельченко

  8. Є.Є. Шунько, Ю.Ю. Краснова, Л.В. Омельченко

  9. Є.Є. Шунько, Ю.Ю. Краснова, Л.В. Омельченко

  10. Є.Є. Шунько, Ю.Ю. Краснова, Л.В. Омельченко

  11. Є.Є. Шунько, Ю.Ю. Краснова, Л.В. Омельченко

Зміст випуску 4 (13), 2008

  1. Т.Ф. Татарчук, Н.В. Косей

Зміст випуску 2 (11), 2008

  1. В.В. Корохов

  2. В.В. Корохов

  3. В.В. Корохов

  4. В.В. Корохов

  5. В.В. Корохов

  6. В.В. Корохов

  7. В.В. Корохов

  8. В.В. Корохов

  9. В.В. Корохов

  10. В.В. Корохов

  11. В.В. Корохов

  12. В.В. Корохов

  13. В.В. Корохов

  14. В.В. Корохов

  15. В.В. Корохов

  16. В.В. Корохов

  17. В.В. Корохов

Зміст випуску 1 (10), 2008

  1. І.А. Марценковський, Я.Б. Бікшаєва

  2. Ю.И. Чертков

Випуски поточного року

Зміст випуску 1 (153), 2024

  1. В.І. Пирогова

  2. Д.О. Птушкіна

  3. О.О. Ковальов, К.О. Ковальов

  4. О.О. Ковальов