Телемедицина відкриває передові можливості для діагностики вагітних

pages: 43

15 May, 2024

Телемедицина як складова нагляду за вагітними в Україні отримує новий імпульс розвитку завдяки програмно-апаратному рішенню, наданому як гуманітарна допомога компанією Carebits (Польща). Цей проєкт працює в Україні з 2022 року, завдяки йому вже надано понад 6000 консультацій для майже 2000 вагітних по всій країні.

У період вагітності жінка прагне бути впевненою у власному здоров’ї та здоров’ї майбутньої дитини. Для цього їй потрібно регулярно проходити огляди лікаря, який стежить за показниками стану її організму. Проте візит до лікаря може стати проблемою, коли жінка мешкає в сільській місцевості, перебуває близько до зони бойових дій або її лікарня зазнала руйнувань тощо. Для того щоб вагітна мала своєчасний доступ до необхідних медичних послуг, була поінформована про стан свого здоров’я і плода, українські лікарі почали використовувати кардіотокограф Carebits. За допомогою цього пристрою можна здійснювати моніторинг серцебиття та понад 40 інших параметрів стану плода. Компактний кардіотокограф Carebits має низку переваг перед традиційними стаціонарними пристроями, оскільки оснащений двома зручними для носіння датчиками та інтуїтивно зрозумілим програмним забезпеченням, що дає можливість вагітним легко користуватися ним будь-де.

«Завдяки цьому кардіотокографу ми можемо не тільки своєчасно виявляти можливі ускладнення під час вагітності, а й ефективно реагувати на них. Це дозволяє знизити ризики для здоров’я матері та дитини, а також забезпечує вагітним спокій і впевненість», – зазначає лікар акушер-гінеколог Надія Щурук із Волинського обласного перинатального центру.

Проєкт Carebits став піонером медичних інновацій, які перетворюють концепцію телемедицини на реальність. Його застосування в Україні демонструє, як сучасні технології покращують доступ до медичних послуг в умовах традиційної медичної інфраструктури, яка потребує відновлення через руйнування внаслідок обстрілів та інші виклики. Подальший розвиток проєкту має потенціал розширити можливості телемедицини та покращити якість медичного обслуговування вагітних по всій Україні.

Джерело: https://moz.gov.ua

This Year Issues

3 (155)

Contents Of Issue 3 (155), 2024

  1. З.М. Дубоссарська

  2. Д.Г. Коньков

  3. М.В. Майоров, С.І. Жученко

  4. І.Я. Клявзунік

  5. Т.Ф. Татарчук, Андреа Дженаццані, Н.А. Володько, М.Ф. Анікусько

2 (154)
1 (153)