Вживання м’яса підвищує ризик смертності від серцево-судинних захворювань і раку
страницы: 70-71
Результати довгострокових досліджень, опубліковані в березні 2012 р. у м. Бостоні (штат Массачусетс, США), показали, що вживання м’яса та м’ясопродуктів асоціюється зі значним підвищенням ризику загальної смертності, від серцево-судинних захворювань і від раку [1]. Одна додаткова порція м'яса в щоденному раціоні зумовлювала підвищення ризику смертності від серцево-судинних хвороб і онкопатології на 16 і 10% відповідно. Зважаючи на ці дані, усе більша кількість людей схиляється до переходу на вегетаріанство.
На думку одного з авторів дослідження A. Pan, ми повинні зменшити споживання м'яса та м'ясопродуктів і обов'язково спробувати вилучити їх з нашого раціону. «Більшість людей мають зменшити кількість вживання необробленого червоного м’яса до трьох порцій на тиждень і намагатися замінити його рибою, м’ясом птиці та корисними цільними злаками», – вважає науковець.
Як зазначає D. Ornish [2], серед дієтологів існує спільна думка щодо складу здорової дієти. Така дієта передбачає:
- споживання невеликої кількості м'яса (білого);
- наявність у раціоні ненасичених жирних кислот, корисних вуглеводів, які містяться в овочах, фруктах, цільних злаках, бобах, сої;
- зниження вмісту простих і рафінованих вуглеводів.
Іншими словами, потрібно вживати меншу кількість, але більш корисної їжі. Така дієта допоможе подолати голод і наповнить організм енергією.
За словами D. Ornish, у той час, коли 20% людей в США щовечора лягають спати голодними і майже 50% населення земної кулі страждає від недостатності харчування, вибір на користь рослинної їжі та зниження споживання м'яса є найкращим для усіх – і для себе самих, і для наших рідних та близьких, і для усієї планети.
Попередні дослідження даної проблеми показали, що вживання м'яса, особливо червоного, пов'язане з підвищеним ризиком розвитку цукрового діабету, ішемічної хвороби серця, інсульту і деяких видів раку, зокрема раку товстої кишки. Беручи до уваги ці дані, дослідники спробували визначити, чи асоціюється вживання червоного м'яса з підвищенням ризику смертності від серцево-судинних захворювань та онкопатології. Для цього вони проаналізували результати двох довгострокових досліджень: Health Professionals Follow-up Study (HPFS) і Nurses' Health Study (NHS). У першому взяли участь 37 698 чоловіків, у другому – 83 644 жінки.
Результати дослідження та їх обговорення
Загалом у дослідженні HPFS протягом 22 років було зареєстровано 8926 випадків смерті, у т.ч. 2716 – від серцево-судинної патології і 3073 – від раку. У дослідженні NHS, яке тривало 28 років, зареєстрували 15 000 випадків смерті, з них 3194 були спричинені серцево-судинними захворюваннями та 6391 – онкопатологією. Здебільшого це були чоловіки й жінки з низьким рівнем фізичної активності, які споживали багато червоного м'яса, ймовірно, палили, вживали алкоголь, мали високий індекс маси тіла (ІМТ). Підвищене споживання червоного м'яса супроводжувалося надходженням більшої кількості калорій. Водночас зернові продукти, фрукти, овочі, риба та м'ясо птиці були меншою мірою представлені у їхньому раціоні.
У ході досліджень було виявлено, що вживання обробленого та необробленого червоного м'яса пов’язане з підвищеним ризиком загальної смертності, смертності від серцево-судинних захворювань і раку серед чоловіків та жінок. При цьому враховувалися поправки на вік і множинні фактори ризику, зокрема фізичну активність, ІМТ, статус паління у досліджуваних. Кожна додаткова порція червоного м’яса асоціювалася із підвищенням ризику загальної смертності, смертності від серцево-судинних захворювань і онкопатології на 12, 16 і 10% відповідно.
Показник
|
К-сть порцій* червоного м’яса на день, ВР** (95% ДІ***)
|
p
|
ВР
(95% ДІ)
для щоденного збільшення на одну порцію
|
||||
0,22
в HPFS та 0,53
в NHS
|
0,62
в HPFS та 1,04
в NHS
|
1,01
в HPFS та 1,52
в NHS
|
1,47
в HPFS та 2,01
в NHS
|
2,36
в HPFS та 3,10
в NHS
|
|||
Загальна смертність |
1
|
1,10 (1,05)
|
1,15
(1,06-1,26)
|
1,21
(1,14-1,28)
|
1,30
(1,18-1,43)
|
< 0,001
|
1,12 (1,09-1,15)
|
Загальна смертність (вживання необробленого червоного м’яса) |
1
|
1,08
(1,05-1,12)
|
1,10
(1,03-1,17)
|
1,15
(1,05-1,25)
|
1,23
(1,14-1,34)
|
< 0,001
|
1,13 (1,07-1,20)
|
Загальна смертність (вживання обробленого червоного м’яса) |
1
|
1,05
(1,00-1,09)
|
1,11
(1,04-1,18)
|
1,15
(1,11-1,20)
|
1,32
(1,16-1,30)
|
< 0,001
|
1,20 (1,15-1,24)
|
Смертність від серцево-судинних захворювань |
1
|
1,12
(1,03-1,22)
|
1,13
(1,04-1,24)
|
1,23
(1,13-1,34)
|
1,40
(1,29-1,53)
|
< 0,001
|
1,16 (1,12-1,20)
|
Смертність від раку |
1
|
1,05
(0,98-1,12)
|
1,09
(1,02-1,16)
|
1,16
(1,08-1,24)
|
1,19
(1,11-1,28)
|
< 0,001
|
1,10 (1,07-1,13)
|
* Порція м'яса = 84 г, ** ВР – відношення ризиків, *** ДІ – довірчий інтервал |
Нижче наведено результати проведених досліджень, що показують рівень смертності (загальної, від серцево-судинних захворювань, раку) при споживанні різної кількості порцій червоного м’яса (обробленого, необробленого, загальної кількості) (табл.).
Також було проведено «замінне дослідження», що продемонструвало зниження ризику смертності при вживанні замість однієї порції червоного м'яса більш корисного продукту, а саме: риби – на 7%, м'яса птиці – на 14%, горіхів – на 19%, бобових – на 10%, нежирних молочних продуктів – на 10%, цільнозернових продуктів – на 14%. У групі досліджуваних виявлено, що близько 10% смертей серед чоловіків і 7,6% – серед жінок можна було запобігти, якби вони споживали менше половини порції червоного м'яса на день.
«Ми не змушуємо людей повністю виключити червоне м'ясо з раціону, – зазначає A. Pan. – Для багатьох це неможливо. Нам би хотілося, аби вони спробували замінити червоне м'ясо на інші, корисніші продукти. Ми не бажаємо, щоб усі були вегетаріанцями».
На думку D. Ornish, результати дослідження із заміною м’яса на більш корисні продукти також свідчать про важливість такого кроку. Рослинні продукти, як стверджує автор, містять високий рівень фітохімічних речовин, біофлавоноїдів та інших захисних речовини. Людям, які зменшують споживання або вилучають червоне м'ясо зі свого раціону, доступна ціла низка варіантів здорового харчування.
A. Pan указав кілька можливих причин підвищення ризику смертності при вживанні червоного м'яса. У першу чергу це пов’язано з тим, що у ньому містяться насичені жирні кислоти і холестерин. Дослідження продемонструвало, що завдяки корекції вмісту цих речовин у раціоні ризик смертності знижується, проте повністю не усувається. Це дає підстави припустити ймовірність існування інших факторів, що підвищують ризик смерті. Так, вживання гем-заліза, що потрапляє в організм з червоним м'ясом, раніше пов'язували з підвищеним ризиком розвитку інфаркту міокарда та ішемічної хвороби серця. Згідно з результатами дослідження, зменшення кількості гем-заліза в раціоні помірно знижує ризик смертності, що, на думку вчених, частково пояснює взаємозв'язок між споживанням червоного м'яса і смертністю від серцево-судинних захворювань. Крім того, як стверджують дослідники, при високій температурі приготування їжі у продуктах можуть утворюватися певні канцерогени, що частково підвищують ризик розвитку раку.
Література
1. Pan A., Sun Q., Bernstein A.M. et al. Red meat consumption and mortality. Arch Intern Med 2012; DOI: 10.1001/archinternmed. 2011. 2287. Available at: http://www.archinternmed.com.2. Ornish D. Holy cow! What's good for you is good for our planet. Arch Intern Med 2012; available at: http://www.archinternmed.com.
Огляд підготував Олександр Шмерхльов