ВООЗ оновила рекомендації для жінок із високим ризиком передчасних пологів

pages: 8

12 October, 2022

На сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) опубліковано оновлені рекомендації щодо антенатального використання кортико­стероїдів та призначення токолітичної терапії вагітним із високим ризиком передчасних пологів.

У документі зазначено, що у світі щорічно помирає понад 1 млн недоношених дітей. Оновлені рекомендації спрямовані на зміцнення здоров’я та покращення наслідків для новонародже­­­них.

Антенатально кортикостероїди призначаються з метою підвищення структурної зрілості легень плода та запобігання ускладненням і смертності недоношених дітей, пов’язаним із порушенням дихання. Експерти рекомендують проведення антенатальної терапії кортикостероїдами жінкам на 24-34-му тижнях вагітності, якщо у них виникає високий ризик передчасних пологів протягом 7 днів із моменту початку лікування. Терапія показана за умов, що термін гестації можна точно встановити, у матері немає ознак інфекції, а жінці та дитині доступна належна допомога під час і після пологів.

Токолітична терапія проводиться, щоб відтермінувати передчасні пологи й продовжити вагітність. Жінкам із високим ризиком передчасних пологів рекомендовано призначення інтенсивної або підтримуючої терапії ніфедипіном для покращення наслідків у новонароджених.

Використання препарату показано жінкам на 24-33-му тижнях вагітності з високим ризиком спонтанних передчасних пологів, у яких можна точно визначити термін гестації і немає протипоказань для проведення токолітичної терапії (вагінальних кровотеч, відшарування плаценти або внутрішньоматкової інфекції). Крім того, жінкам має бути доступне проведення курсу антенатальних кортикостероїдів і/або переведення матері до медустанови, у якій є можливість надання належного догляду (включаючи реанімацію, «метод кенгуру», тепловий захист, допомогу з годуванням, лікування інфекцій та респіраторну підтримку). Необхідно інформувати пацієнток та їхніх родичів про користь та ризик використання токолітиків, у тому числі про недостатність даних щодо довготривалих результатів застосування цих препаратів.

Джерело: https://www.who.int/publications/i/item/9789240057296 https://www.who.int/publications/i/item/9789240057227

Issues Of 2022 Year

This Year Issues

Contents Of Issue 1 (153), 2024

  1. В.І. Пирогова

  2. Д.О. Птушкіна

  3. О.О. Ковальов, К.О. Ковальов

  4. О.О. Ковальов