сховати меню

МОЗ України та ВООЗ:
нова стратегія співпраці на 2024-2030 роки

сторінки: 58

Нещодавно Міністерство охорони здоров’я України спільно з Представництвом Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні презентували оновлену Стратегію співпраці на період 2024-2030 років під назвою «Формування здоров’я в Україні до 2030 року».

«Повномасштабна війна чітко показала нам, що впоратися з такими викликами для медичної системи можна лише спільними зусиллями. Всесвітня організація охорони здоров’я завжди була та залишається нашим стратегічним партнером. Разом ми працюємо не лише за напрямком реагування на надзвичайні ситуації, але і фокусуємося на реформуванні української системи охорони здоров’я. Для того щоб цей рух був максимально продуктивним, важливо визначити чіткі пріоритети. Саме вони закладені в оприлюдненій Стратегії співпраці ВООЗ з Україною на 2024-2030 роки», – зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Цей стратегічний документ визначає пріоритетні напрямки та цілі подальшої підтримки ВООЗ процесу реформування національної системи охорони здоров’я з урахуванням нових викликів, пов’язаних із пандемією COVID-19, а також її руйнівними наслідками та масштабними втратами через повномасштабну збройну агресію з боку РФ.

Стратегія передбачає реалізацію трьох ключових стратегічних пріоритетів:

  • забезпечення доступу до якісних медичних послуг для всіх верств населення незалежно від платоспроможності;
  • посилення профілактичної роботи, спрямованої на зменшення поширеності основних факторів ризику для здоров’я;
  • розбудова потужних і надійних інституцій у системі охорони здоров’я.

Реалізація першого пріоритету передбачає продовження підтримки ВООЗ зусиль із реформування вітчизняної медицини задля досягнення універсального охоплення якісними медичними послугами. Це включає екстрене реагування на гуманітарні потреби постраждалих від війни, реформування первинної ланки медичної допомоги на засадах багатопрофільних амбулаторних центрів, розробку та запровадження національних інтегрованих пакетів медичних послуг, удосконалення механізмів фінансування галузі та забезпечення її фінансової стійкості.

Зокрема, ВООЗ надаватиме підтримку у налагодженні координації та управління надзвичайним реагуванням на виклики війни, у посиленні потенціалу первинної ланки, розробці та запуску національної програми відновлення системи охорони здоров’я, створенні інтегрованих пакетів медичних послуг для задоволення потреб різних груп населення.

Другий пріоритет передбачає активну профілактичну роботу, спрямовану на формування здорового способу життя, зменшення поширеності факторів ризику інфекційних та неінфекційних захворювань серед населення. Вагому роль у цій роботі відіграватиме взаємодія з громадами, міжсекторальне партнерство, розширення доступу до послуг зі зміцнення психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, а також впровадження програм масової імунізації населення.

Зокрема, під егідою ВООЗ планується розгортання багатосторонніх і міжсекторальних програм, націлених на скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань, посилення роботи з місцевими громадами для формування навичок здорового способу життя, покращення ментального здоров’я населення, особливо постраждалих від війни, протидію розповсюдженню ВІЛ, туберкульозу та поліпшення охоплення щепленнями.

Реалізація третього пріоритету спрямована на посилення інституційного потенціалу та нормативно-правової бази галузі охорони здоров’я, удосконалення системи планування та управління медичними кадрами, підвищення готовності до епідемічних загроз та надзвичайних ситуацій, а також на подальшу гармонізацію національних протоколів і стандартів із нормами ЄС.

Це включає підтримку розвитку потенціалу Національної служби здоров’я України, посилення регуляторного потенціалу, удосконалення механізмів планування медичних кадрів, розвитку лідерського потенціалу керівників закладів охорони здоров’я, підвищення обізнаності медичних працівників щодо хімічних, біологічних, радіаційних та ядерних загроз.

Генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреїсус під час презентації Стратегії наголосив: «ВООЗ глибоко віддана справі надання підтримки народу України протягом усього періоду відновлення та реформування її системи охорони здоров’я. Для ВООЗ успіх вимірюватиметься реальним поліпшенням стану здоров’я населення та функціонування системи охорони здоров’я України».

Експерти наголошують, що нова Стратегія співпраці розроблена з урахуванням негативного досвіду подолання наслідків пандемії коронавірусу та колосальних втрат людських ресурсів і матеріальних збитків, спричинених війною. Вона передбачає масштабне відновлення зруйнованої російськими окупантами інфраструктури галузі, ланцюгів постачання життєво важливих ліків і медичних засобів, а також вирішення гострих проблем у сфері психічного здоров’я населення та його психосоціальної підтримки.

Окремий акцент у Стратегії зроблено на необхідності мінімізації екологічного впливу війни та пов’язаних із цим ризиків для здоров’я людей, а також на посиленні готовності системи охорони здоров’я до хімічних, біологічних, радіаційних та ядерних загроз.

З огляду на безпрецедентні виклики, з якими стикнулася віт­чизняна медицина, Стратегія розрахована на тривалий період – до 2030 року. Її успішна реалізація вимагатиме тісної взаємодії та координації зусиль уряду, міжнародної спільноти, громадянського суспільства на шляху до побудови життєздатної, інклюзивної та орієнтованої на потреби людей системи охорони здоров’я в Україні.

Представник ВООЗ в Україні доктор медицини Ярно Хабіхт наголосив на важливості стратегії й, зокрема, зазначив: «Інвестиції в систему охорони здоров’я є вирішальними для реагування на нагальні потреби, викликані війною, а також для закладення основи здорової, більш стійкої України в майбутньому. Оскільки ВООЗ відзначає 30 років постійної присутності в Україні, ми розглядаємо цю нову стратегію як підтвердження нашого зобов’язання бути поруч з Україною».

За матеріалами moz.gov.ua та who.int

Наш журнал
у соцмережах:

Випуски поточного року

1 (153)

Зміст випуску 1 (153), 2024

  1. В.І. Пирогова

  2. Д.О. Птушкіна

  3. О.О. Ковальов, К.О. Ковальов

  4. О.О. Ковальов