скрыть меню

Фосфоміцин виявляє ефективність проти уропатогенів, стійких до інших антибіотиків

страницы: 43

Shazia Qureshi, 8 вересня, 2020. Амстердам, Нідерланди.

У рамках 45-­ї щорічної зустрічі Міжнародної урогінекологічної асоціації (IUGA) науковці з Люблінського медичного університету (Польща) презентували результати свого дослідження. Фосфоміцин виявився ефективним у лікуванні інфекцій сечовивідних шляхів, спричинених резистентними до класичних антибіотиків мікроораганізмами, у жінок після урогінекологічних операцій.

«Фосфоміцин став перспективним варіантом лікування у випадках інфікування мультирезистентними патогенами, коли попереднє застосування антибіотиків було неефективним», – зазначила Sara Wawrysiuk, доктор медичних наук Люблінського медичного університету.

У ході дослідження вчені проаналізували результати дослідження сечі у 173 жінок з бактеріурією, яким було проведено слінгове хірургічне лікування стресового нетримання сечі або реконструкцію пролапсу органів малого таза, і згодом у них розвинулась інфекція сечовивідних шляхів. За допомогою дискодифузійного методу була досліджена чутливість бактеріальних культур, виявлених у посівах сечі.

Серед бактеріальних культур, які були отримані під час посіву сечі і виявилися стійкими до триметоприму/сульфаметоксазолу, 96,3% були чутливими до фосфоміцину, у той час як інші 3,7% були резистентними до цього препарату.

Подібним чином 94,4% бактеріальних культур, які проявляли стійкість до ампіциліну, виявилися чутливими до фосфоміцину, у той же час як жодна з культур, чутливих до ампіциліну, не мала стійкості до фосфоміцину.

Культури резистентні до ципрофлоксацину, у 90, 9% були чутливими до фосфоміцину. А серед культур, чутливих до ципрофлоксацину, лише 6,6% були стійкими до фосфоміцину.

Диско-­дифузійний аналіз показав, що 84,4% культур бактерій, виявлених у аналізах сечі, які були резистентні до нітрофурану, були чутливими до фосфоміцину. Так само 80,0% бактерій, стійких до амоксициліну/клавуланової кислоти та 77,8% резистентних до цефалексину культур виявилися також чутливими до фосфоміцину. Розглянувши усі 173 зразки сечі, автори дослідження дійшли висновку, що 95,9% виявлених бактеріальних культур були чутливими до фосфоміцину.

«Результати дослідження демонструють необхідність постійного моніторингу антибіотикорезистентності уропатогенів з метою призначення найбільш ефективної схеми антибіотикотерапії, особливо в епоху мультирезистентних мікроорганізмів», – підсумувала результати роботи вчених доктор Wawrysiuk.

За матеріалами: https://www.firstwordpharma.com/node/1755610

Від редакції:

На ринку України представлений препарат фосфоміцину ЕСПА-ФОЦИН, виробництва компанії Еспарма, Німеччина. ЕСПА-ФОЦИН має низку незаперечних переваг: одноразовий пероральний прийом і найвищу ефективність, особливо щодо полірезистентних штамів. ЕСПА-ФОЦИН одночасно з традиційною німецькою якістю має ще одну істотну перевагу – найнижчу вартість серед європейських і деяких вітчизняних аналогів, представлених на ринку України. Таким чином, ЕСПА-ФОЦИН посідає заслужене місце в першій лінії терапії інфекцій сечовивідних шляхів.

 

Наш журнал
в соцсетях:

Выпуски за 2020 Год

Содержание выпуска 6 (135), 2020

  1. В.І. Медведь

  2. Ю. В. Давидова, А. Ю. Лиманська, О. М. Кравець

  3. Г.В. Зайченко, Ф.І. Лапій

  4. А. О. Никоненко

  5. М. В. Поворознюк

  6. Shazia Qureshi

  7. В. І. Горовий, В. Є. Литвинець

  8. О. В. Глухарева

Содержание выпуска 2 (131), 2020

  1. О. В. Дженина, В. Ю. Богачев, А. Л. Боданская

  2. В.І. Пирогова

  3. М.В. Медведєв

  4. М. В. Майоров, С. В. Ворощук, Е. А. Жуперкова, С. И. Жученко, О. Л. Черняк

  5. І. В. Лахно, А. Е. Ткачов

  6. Ю. В. Лавренюк, П. Л. Шупика, М. В. Лоншакова

  7. С. П. Пасєчніков, П. О. Самчук

  8. R. Eastell, C. J. Rosen, D. M. Black, A. M. Cheung, M. H. Murad, D. Shoback