скрыть меню

Рекомендації щодо проведення кольпоскопії під час пандемії COVID‑19

Королівський коледж акушерів і гінекологів (The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, RCOG) Британське товариство кольпоскопії та патології шийки матки (The British Society for Colposcopy and Cervical Pathology, BSCCP)

страницы: 24-25

mazg20_2_2425_f-300x235.jpg

 

У зв’язку з теперішньою ситуацією, пов’язаною з пандемією COVID-19, кольпоскопію у рамках рекомендованих скринінгових програм слід проводити лише жінкам, у яких за результатом нещодавнього висновку виявлено високий ступінь інтраепітеліального ураження з помірною та тяжкою дисплазією, передракові ядерні зміни (borderline nuclear change, BNC) клітин ендоцервіксу, можливу залозисту нео­плазію або при підозрі на інвазивне захворювання.

У разі низького ступеня внутрішньоепітеліального ураження рекомендації відрізняються залежно від того, де проводиться кольпоскопія (див. місцеві та національні протоколи для отримання додаткової інформації).

У клініках, у яких здійснюється кольпоскопія, слід розглянути можливість організації віртуальних консультацій та спеціальних телефонних гарячих ліній допомоги. Остання повинна надаватися визначеним медичним працівником, який зможе відповісти на запитання та зменшити страхи у пацієнток з низьким ступенем внутрішньоепітеліального ураження або незначними цитологічними відхиленнями та персистуючою інфекцією вірусом папіломи людини, яким на час пандемії COVID-19 не показана діагностична кольпоскопія. Ці заходи зведуть до мінімуму кількість особистих консультацій з метою захисту як самих жінок, так й інших пацієнтів та персоналу.

Проведення первинного скринінгу буде припинене в більшості сфер для мінімізації особистих контактів, а також для концентрації ресурсів у секторі охорони здоров’я на боротьбі з пандемією. Тому найближчим часом слід очікувати зменшення кількості направлень на скринінг.

Пацієнтки, які відповідно до вимог Британського товариства онкогінекології (British Gynaecological Cancer Society, BGCS) потребують обстеження у двотижневий термін (two-week-wait, 2WW), можуть підлягати медичному сортуванню з метою визначення пріоритетності надання медичної допомоги за узгодженням із сімейним лікарем у межах цього терміну. Випадки відхилення від стандартного маршруту пацієнта (2WW) повинні бути задокументовані з указанням причини. Усім пацієнткам, чиї направлення були визначені як непріоритетні, все одно має бути гарантоване необхідне обстеження та лікування. Для того, щоб мінімізувати кількість пацієнток, які відвідують клініку, слід розглянути доцільність проведення первинної віртуальної теле-, відеоконсультації для отримання інформації, необхідної для медичного сортування, або ж одразу направити жінку на подальше обстеження. В ідеалі віртуальну зустріч слід проводити таким чином, щоб за бажанням пацієнтки друзі/родина також могли бути присутніми або віддалено (наприклад мінівідео-, телеконференція), або безпосередньо поруч з нею. При проведенні кольпоскопії необхідно передбачити можливість невідкладного звернення пацієнтки протягом наступного тижня у разі підозри на рак шийки матки

Працівники клінік, у яких здійснюється кольпоскопія, повинні скласти базу даних стосовно всіх жінок, які потребують проведення скринінгу, але який було відкладено. Це створить безпомилкову систему відстеження осіб, які підлягають огляду, як тільки дозволять ресурси.

Виконання кольпоскопії

вгору

Згідно з даними доказової медицини, в нижніх статевих шляхах та крові вірогідність наявності коронавірусу COVID-19 є дуже низькою, тому малоймовірно, що дим, який утворюється під час обширної петльової ексцизії зони трансформації (LLETZ), буде містити частки цього вірусу.

Не слід застосовувати лазерну абляцію та ексцизію через випаровування. Можна проводити холодову (термічну) коагуляцію, але не як терапевтичний варіант «побачити і полікувати».

Рекомендації згідно з консенсусом

вгору

Для безсимптомних жінок

При очному консультуванні та кольпоскопії необхідно надягати рукавички, фартух та відповідну маску. Під час проведення процедур має бути присутньою мінімальна кількість персоналу. Для будь-яких LLETZ-маніпуляцій слід використовувати справний димовідвід.

Рекомендовано мінімізувати процедури діатермічної коагуляції, оскільки вони збільшують розсіювання випаровуваних часток.

Для жінок із підозрою або підтвердженою інфекцією COVID-19 (включаючи осіб, які під час прийому мали характерні симптоми)

Слід відкласти кольпоскопічне дослідження моменту зникнення симптомів або до отримання негативних результатів тестування. Варто розглянути можливість встановлення телефонного зв’язку з жінками перед запланованим візитом до лікаря, щоб з’ясувати, чи не перебувають вони на самоізоляції через підозру на інфікування їхнього оточення (них самих) або чи не відносяться вони до групи підвищеного ризику, або чи є у них симптоми COVID-19.

Не варто просити пацієнток покашляти під час біопсії або інших процедур, якщо цей метод зазвичай практикується для полегшення виведення шийки матки в поле зору.

Якщо результати досліджень пацієнтки вказують на високу ймовірність раку шийки матки, а у неї наявні симптоми COVID-19, то вся мультидисциплінарна група спеціалістів, яка здійснює кольпоскопію, повинна бути забезпечена повним комплектом засобів індивідуального захисту під час консультації та обстеження.

Вакуумна аспірація для лікування

вгору

Більшість апаратів відділень повинні бути оснащені справним лазерним вакуумним аспіратором для лікування. Необхідно перевірити їх систему фільтраційної очистки, в т.ч. і належність їх обслуговування.

Вакуумна екстракторна установка для кольпоскопії – це високоефективна система фільтрації, що забезпечує успішне видалення диму. Проте навіть при її використанні у справному стані слід застосовувати відповідні засоби індивідуального захисту.

Фільтрація досягається в три етапи – шляхом проходження повітря через попередній фільтр (префільтр) та через двоступеневий високоефективний фільтр, що складається з ULPA-фільтра (прошарку) та активованого вугілля.

В інструкції з використання виробу зазначено, що весь фільтраційний пакет в сукупності забезпечує ефективність > 99,9999995% при розмірі часток 0,01 мкм. Частки коронавірусу мають розміри від 0,08 до 0,14 мкм.

Засоби індивідуального захисту

вгору

Враховуючи високу ймовірність безсимптомного носійства SAR-COV-2, весь персонал повинен бути забезпечений відповідними засобами індивідуального захисту під час консультацій. Слід також керуватися місцевими та національними протоколами.

Підготувала Марія Грицуля

Наш журнал
в соцсетях:

Выпуски за 2020 Год

Содержание выпуска 6 (135), 2020

  1. В.І. Медведь

  2. Ю. В. Давидова, А. Ю. Лиманська, О. М. Кравець

  3. Г.В. Зайченко, Ф.І. Лапій

  4. А. О. Никоненко

  5. М. В. Поворознюк

  6. Shazia Qureshi

  7. В. І. Горовий, В. Є. Литвинець

  8. О. В. Глухарева

Содержание выпуска 2 (131), 2020

  1. О. В. Дженина, В. Ю. Богачев, А. Л. Боданская

  2. В.І. Пирогова

  3. М.В. Медведєв

  4. М. В. Майоров, С. В. Ворощук, Е. А. Жуперкова, С. И. Жученко, О. Л. Черняк

  5. І. В. Лахно, А. Е. Ткачов

  6. Ю. В. Лавренюк, П. Л. Шупика, М. В. Лоншакова

  7. С. П. Пасєчніков, П. О. Самчук

  8. R. Eastell, C. J. Rosen, D. M. Black, A. M. Cheung, M. H. Murad, D. Shoback