сховати меню

Алгоритм надання медичної допомоги дорослим із гіперактивним сечовим міхуром у медичному закладі первинного рівня

сторінки: 44-45

Національна служба охорони здоров’я Великобританії (NHS), Рекомендаційний комітет Південно-Східного Лондона, Великобританія

До вашої уваги представлено Алгоритм надання медичної допомоги жінкам із симптомами гіперактивного сечового міхура в умовах амбулаторного прийому.

Ключові слова: гіперактивний сечовий міхур, нетримання сечі у жінок, полакіурія, ноктурія.

Гіперактивний сечовий міхур (ГСМ) – захворювання (клінічний синдром), що характеризується симптомокомплексом ургентності з/без нетримання сечі (НС), полакіурії, ноктурії за відсутності анатомічних порушень і доведеної інфекції нижніх сечовивідних шляхів. Згідно з результатами досліджень National Overactive Bladder Evaluation (NOBLE) та Epidemiology of Lower Urinary Tract Symptoms (EpiLUTS), це захворювання зустрічається у 10-22% населення США та Європи; переважає розповсюдженість діабету (6%), астми (7%), має зіставну поширеність із депресією (20%). В Україні цей синдром діагностують майже у 3,5 млн пацієнтів. У третини жінок із ГСМ спостерігається імперативне НС (так званий мокрий сечовий міхур). Ургентність та полакіурія спостерігаються у 80% жінок з уродинамічно виявленим ГСМ, ноктурія – у 70% пацієнток. ГСМ негативно впливає на якість життя жінок, знижує їх соціальну й професійну активність, порушує статеве життя та сімейні відносини, викликає психологічний дискомфорт.

Представляємо вашій увазі Алгоритм надання медичної допомоги жінкам із гіперактивним сечовим міхуром у медичному закладі первинного рівня, розроблений Національною службою охорони здоров’я Великобританії (NHS) та Рекомендаційним комітетом Південно-Східного Лондона.

Підготувала Анна Сакалош

За матеріалами: https://selondonccg.nhs.uk/wp-content/uploads/dlm_uploads/2021/09/Overactive-bladder-OAB-adults-pathway-February-2020.pdf?UNLID=8216806292021111283518

 

Наш журнал
у соцмережах:

Випуски за 2023 Рік

Зміст випуску 5 (152), 2023

  1. В.В. Бобрицька, О.В. Головіна, Т.О. Козуб, О.М. Аралов

  2. О.Г. Яшина

  3. В.В. Бобрицька, В.С. Страховецький, А.О. Щедров, О.В. Головіна, Т.О. Козуб

  4. М.В. Майоров, С.І. Жученко

Зміст випуску 1 (148), 2023

  1. З.М. Дубоссарська

  2. Т.Ф. Татарчук

  3. О.П. Кононець

  4. Р. О. Ткаченко

  5. К. Римайтіс

  6. М.В. Майоров

Випуски поточного року

Зміст випуску 1 (153), 2024

  1. В.І. Пирогова

  2. Д.О. Птушкіна

  3. О.О. Ковальов, К.О. Ковальов

  4. О.О. Ковальов