сховати меню

В Україні відкрили сучасну лабораторію клітинних культур і біоінженерингу

сторінки: 11

15 травня 2023 р.

Лабораторію відкрито на базі Запорізького державного медико-фармацевтичного університетy. Тут патологічні процеси, які відбуваються в організмі, можна вивчати на молекулярному клітинному рівні без участі лабораторних тварин, тобто згідно з нормами біоетики, як це практикується у всьому світі.

Лабораторія оснащена за найвищими стандартами. Встановлено два унікальні мікроскопи фірми Carl Zeiss. Є суперсучасні інкубатори для вирощування клітинних культур, низькотемпературна морозильна камера, у якій клітинні культури зберігатимуться за температури –80 °C, останнього покоління ламінарні бокси для індивідуального захисту співробітників, які там працюють.

Звичайно, робота в таких лабораторіях вимагає великих затрат – від високих технологій до витратних матеріалів, поживних сумішей, посуду з особливими властивостями тощо. Але це значний поступ у науці, оскільки сьогодні у світі жодні медичні, біологічні, фармакологічні дослідження не проходять без проведення етапу клітинних культур.

Днями в лабораторії стартував перший науковий проект – травматологи університету розпочали науково-дослідну роботу кафедри «Дослідження регенеративного потенціалу засобів клітинної терапії в ортопедії та травматології». Науковці оцінюватимуть дію на клітини різних регуляційних факторів та визначатимуть, наскільки клітини спроможні до проліферації, тобто до розростання тканини через розмноження.

Це важливі дані та знання, що допоможуть нашим медикам рятувати пацієнтів, прискорювати процеси лікування, загоєння ран, приживання, а значить, одужання загалом. Наприклад, під час заміни колінного суглоба дуже важливим є фактор його приживання та ефективного загоєння, тож клітинне дослідження має дати фахівцям цінну підказку – які препарати прискорять цей процес.

У лабораторії працюватимуть як з експериментальним (від тварин) і клінічним (від пацієнтів) матеріалом, так і з комерційними клітинами. З огляду на сучасні методи біоетики дослідження на тваринах – це вже далеко вчорашній день, їх взагалі заборонено проводити на етапах доклінічного скринінгу. Живі клітини, що вирощуються в лабораторних умовах, дозволяють моделювати на них різні патологічні стани, які є у людей, щоб прослідкувати, як вони змінюються під впливом різних методів лікування.

На базі лабораторії клітинних культур матимуть змогу працювати науковці університету різних спеціалізацій: стоматологи, фармацевти, гістологи, анатоми, біологи, дерматологи.

За матеріалами: https://moz.gov.ua/article/news/v-ukraini-vidkrili-suchasnu-laboratoriju-klitinnih-kultur-i-bioinzhiniringu

Випуски за 2023 Рік

Зміст випуску 5 (152), 2023

  1. В.В. Бобрицька, О.В. Головіна, Т.О. Козуб, О.М. Аралов

  2. О.Г. Яшина

  3. В.В. Бобрицька, В.С. Страховецький, А.О. Щедров, О.В. Головіна, Т.О. Козуб

  4. М.В. Майоров, С.І. Жученко

Зміст випуску 1 (148), 2023

  1. З.М. Дубоссарська

  2. Т.Ф. Татарчук

  3. О.П. Кононець

  4. Р. О. Ткаченко

  5. К. Римайтіс

  6. М.В. Майоров

Випуски поточного року

Зміст випуску 1 (153), 2024

  1. В.І. Пирогова

  2. Д.О. Птушкіна

  3. О.О. Ковальов, К.О. Ковальов

  4. О.О. Ковальов