сховати меню

Гістеректомія у молодому віці підвищує ризик цукрового діабету

сторінки: 44

15 березня 2023 р.

Гістеректомія є незалежним фактором ризику розвитку цукрового діабету (ЦД) 2 типу. Найбільшу ймовірність розвитку захворювання виявлено серед учасниць, які перенесли хірургічне втручання до 45 років, показало дослідження вчених із Центральної лікарні Університету Ренна (Франція). Його результати були представлені на щорічній зустрічі Європейської асоціації з вивчення цукрового діабету (EASD) й опубліковані у Medscape.

Автори проаналізували дані більш ніж 83 тис. жінок без ЦД, які брали участь у дослідженні E3N французькій частині масштабного дослідження EPIC. Усі учасниці раніше перенесли гістер-, оваріоектомію або обидва ці оперативні втручання. Дослідники оцінили в них вплив оперативного лікування на ризик розвитку ЦД 2 типу. Середній період спостереження становив 16 років, протягом яких захворювання виявили у 2672 жінок.

Згідно з отриманими результатами, ризик розвитку ЦД 2 типу після гістеректомії серед усіх учасниць незалежно від віку виявився підвищеним на 30% порівняно із жінками, яким не проводили оперативне лікування. Аналіз з урахуванням інших факторів ризику (тютюнопаління, фізична активність, індекс маси тіла, харчування, наявність ЦД в анамнезі, вік появи менструацій, менопаузальний статус та число вагітностей) показав, що гістеректомія підвищувала ймовірність появи ЦД на 20%. При цьому серед осіб, які перенесли гістеректомію до 45 років, ризик виявився підвищеним на 52%. При оперативному лікуванні до 40 років ймовірність виникнення ЦД 2 типу збільшувалася на 38%.

Дослідники зазначають, що гістеректомія – надзвичайно поширене хірургічне втручання: тільки у США щорічно проводиться 400 тис. таких операцій, у Франції близько 80 тис. На їхню думку, гістеректомію можна вважати фактором ризику ЦД 2 типу, який не залежить від гормональної терапії, репродуктивних факторів, фізичної активності та харчування.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/981310#vp_2

Випуски за 2022 Рік

Випуски поточного року

Зміст випуску 1 (153), 2024

  1. В.І. Пирогова

  2. Д.О. Птушкіна

  3. О.О. Ковальов, К.О. Ковальов

  4. О.О. Ковальов