сховати меню

Засоби для випрямлення волосся підвищують ймовірність розвитку раку матки

сторінки: 16

15 березня 2023 р.

Учені Національних інститутів охорони здоров’я США (NIH) встановили, що хімічні засоби для випрямлення волосся підвищують ризик виникнення раку матки. Так, останній виявився вдвічі вищим серед жінок, які використовували хімічні засоби для випрямлення волосся, тоді як інші продукти для догляду за волоссям, включаючи фарби, освітлювачі, засоби для мелірування та хімічної завивки, не впливали на ймовірність розвитку захворювання.

Дослідники проаналізували дані 33 497 жінок віком від 35 до 74 років, що брали участь у дослідженні Sister, у ході якого оцінювали фактори ризику раку грудної залози. Період спостереження становив близько 11 років. З’ясувалося, що до 70-річного віку рак матки виник у 1,64% жінок, які ніколи не використовували хімічні засоби для випрямлення волосся. Серед тих, хто застосовував такі засоби, частота раку матки сягала 4,05%. Імовірність розвитку захворювання в осіб, які практикували випрямлення волосся більше чотирьох разів на рік, підвищувалася у 2,55 раза.

Автори дослідження зазначили, що вони не аналізували марки або склад засобів для випрямлення волосся. Однак деякі інгредієнти, які використовують при хімічному випрямленні волосся, містять парабени, бісфенол А, метали та форм­альдегід і можуть підвищувати ризик розвитку раку матки. Більш ранні дослідження показали, що хімічні засоби для випрямлення волосся підвищують ризик розвитку гормонально залежних форм раку.

Джерело: https://academic.oup.com/jnci/article/114/12/1636/6759686

Випуски за 2022 Рік

Випуски поточного року

Зміст випуску 1 (153), 2024

  1. В.І. Пирогова

  2. Д.О. Птушкіна

  3. О.О. Ковальов, К.О. Ковальов

  4. О.О. Ковальов